Orasul Craiova este construit pe o straveche cetate dacica, Pelendava. Transformarea, de-a lungul secolelor, a unei cetati antice intr-un oras modern s-a facut treptat, perioade de prosperitate si pace alternand cu perioade tulburi, in care, nu de putine ori, locuitorii erau nevoiti sa se ascunda sau sa fuga din calea valurilor de atacatori.
Asa se face ca, acum, la peste 2000 ani distanta de prima atestare a unei localitati pe aceasta vatra, orasul pe langa orasul de la suprafata mai exista un oras, pe cat de intins, pe atat de rezistent in fata istoriei: orasul de sub oras.
Legenda, confirmata de arheologi in 1974, spune ca sub patura de strazi, cladiri si parcuri a Craiovei se intind nesfarsite tuneluri, zidite in piatra sau caramida romana, legand pivnite ale vechilor casel boieresti cu locuri de adapost sau iesiri tainice pe malul Jiului.
Casa Glogoveanu, monument de arhitectură de interes național situat în municipiul Craiova, pe str. Brestei, nr. 12. Construit de familia boierilor Glogoveni în 1802 pe temeliile unui edificiu din secolul al XVIII-lea, cladirea adaposteste in pivnita generoasa un nod de tuneluri pornind in toate zarile orasului, tuneluri misterioase si intortocheate menite sa fie de ajutor si sa piarda urmele oricui le-ar fi stiut secretele. Tunelurile porneau astfel din marea pivniță a clădirii din Bănie, care măsura peste 1000 de metri pătraţi. O galerie mergea spre Grădina „Mihai Bravu“, sau, cum s enumea la acea vreme, „Maidanul lui Brăiloiu“,devenita ceva mai tarziu „Cântarul de piatră“ si din 1874 o grădina publică cocheta. Ramificațiile mergeau înspre fostele case Coțofeanu, spre Biserica „Sf. Mina“ și spre casele lui Hagi Stan Jianu. Nu ocoleau casele Oteleștenilor, Bibeștilor, Obedenilor, Bengeștilor, Coțofenilor, majoritatea construite pe fundații și avand pivnițe vechi din veac. Legaturiel Glagovenilor cu Tudor Vladimirescu au inceput cu aducerea în casa de la Craiova a Glogovenilor a tânărului Tudor Vladimirescu, pentru a învăța carte împreună cu fiul boierului Ioniță Glogoveanu, Nicolae, Implicarea acestuia in revolutia de la 1821 fiind un fapt istoric. Legenda spune ca nu intamplator drumurile Regelui Carol 1 ar fi fost si ele legate de aceast acasa plina de mistere.
Prima vizita a Regelui Carol a avut loc in mare taina in noaptea zilei de 2 mai 1967, iniante de a fi incoronat rege la Bucuresti, in data de 10 mai 1866. Cel care l-a inostit pe Carol la intrarea in tara, si mai apoi in drumul sau spre capitala pricipatelor unite a fost Ion C.Brătianu, cel despre care Bismarck afirma: „Cuvântul său valorează mai mult decât 100 de ambasadori”.
După o călătorie plină de peripeții cei doi au trecut granița română, iar vestea sosirii sale a stârnit, în toate orașele de-a lungul drumului și până în capitală, entuziasmul unei mulțimi considerabile. Entuziasmul multimilor nu era insa impartasit de fortele politice straine, de aceea drumul spre Bucuresti al lui Carol era in continuare plin de pericole.
Tot acesta, a ales ca prima noapte pe pamant romanesc a viitorului rege sa fie la Craiova, in palatul Gabrovenilor, socotiti ca fiind de incredere si capabili sa garanteze viitorului rege, un anonim personaj calatorind incognito sub numele fals de Karl Hettingen, siguranta deplina. Casa Glogoveanu, construcție masivă cu ziduri groase până la 1,2 metri cu styructurta ei structură pe trei etaje (subsol, parter și etaj), cu vestibulul de la parter din care se ramifica circulatia catre 7 incaperi adiacente, dar mai ales cu Beciul de peste 1000 mp cu boltă semicilindrică susținută pe trei arcuri de cărămidă in care se varsau drumurile ascunse ale subteranelor Craiovei sunt cele ce au determinat aceasta alkegere.