Povestea incepe in 1877, cand, prinsi intre doua mari natiuni aflate in conflict, intre Rusia si Turcia, Romania condusa de principele Carol s-a alaturat in mod inevitabil Rusiei cu scopul de a-si castiga independenta fata de Inalta Poarta. De la venirea pe tron in 1866 Carol a reusit sa creasca romaniei o armata de 50.000 de oameni bine antrenați și de un număr și mai important de rezerviști. Dunarea separa atunci, ca de atatea ori de=a lungul istoriei noastre, fortele romanesti si aliatii nostri, rusii, la nord de fortele otomani comasate la sud. Atunci, ca si acum, la Calafat fiul tors al Dunarii este subtire, atat de subtire incat face posibila trecerea de pe un mal pe celalalt fie iarna pe Dunarea inghetata fie vara chiar cu ambarcatiuni usoare sau inot.
Dunarea la Calafat a fost pentru pentru natiunea romana si pentru regele Carol ceea ce a fost Rubiconul pentru Iulius Cezar. Inceputul unui drum care a dus spre Romania Mare.
27 mai 1877- Principele Carol isi trece in revista bateriile de tunuri aliniatepe malul romanesc, strajuind Dunarea. Este un moment definitoriu pentru Romania de astazi.
Cu precizie de ceasornic, destinul Romaniei avea sa bata ceasul de aur al intrarii pe un nou drum cand, la ora 19.30, la ordinul regelui, primul tun din bateria „Carol” a trimis întâiul obuz către reduta turcească aflata la sud de Dunare, la Vidiunul bulgarresc aflat sub stapanire otomana. Un al doilea foc din bateria „Mircea” și de cel de-al treilea, dintr-un tun din bateria „Elisabeta” aveau sa rasune in cadenta. Forțele otomane au răspuns cu foc de artilerie după a doua lovitură românească de tun, iar schimbul de focuri a durat o oră.
Legenda spune ca la prima lovitură românească de tun, Carol a rostit celebra propoziție: „Asta-i muzica ce-mi place!”. Zarurile fusesera aruncate. Romania incepuse drumul presarat cu sacrificii si imense satisfactii al Independentei.
După victoria din Războiul Ruso – Româno – Turc, Principele Carol s-a întors în triumf la București, unde, la 10 mai 1881 a fost încoronat prim Rege al României, sub numele de Carol I. Coroana i-a fost făurită din oțelul care provenea dintr-un tun turcesc, capturat la Plevna.